consigliere of your IT administrationABOVE IT

Windows palvelinkäyttöjärjestelmä uudistuu

Windows palvelinkäyttöjärjestelmä uudistuu, Juha kertoo

Windows palvelinkäyttöjärjestelmä uudistuu jälleen. Microsoft julkaisi vihdoin nyt marraskuun alussa saataville uuden Windows Server 2025 käyttöjärjestelmän. Kyseessä on pitkästä aikaa merkittävä käyttöjärjestelmäpäivitys palvelinpuolelle, sisältäähän tuore Windows pitkästä aikaa parannuksia myös Active Directory -hakemistopalveluun sekä merkittäviä parannuksia myös datan käsittelyyn. Pilvi-integraatiot ovat nyt myös natiivituella täällä, joten annan tälle käyttöjärjestelmälle heti lähdöstä lämpimän suosituksen!

Monikerroksellista turvallisuutta

Windows -palvelinkäyttöjärjestelmä uudistuu nyt siis myös Active Directory -hakemistopalveluiden osalta. Mukaan on tuotu lisää suojaa turvaamaan ympäristöä kehittyviltä uhkilta uusilla protokollilla, kryptografisilla suojauksilla, salauksilla ja koventamisella. Yhtenä tärkeänä ominaisuutena nostan tässä esille Delegate Managed Service Accounts (dMSA) -palvelutunnukset. Toisin kuin perinteiset palvelutilit, dMSA:t eivät vaadi manuaalista salasanan hallintaa, koska AD huolehtii niistä automaattisesti. Tämä tulee koventamaan merkittävästi Windows-palvelimilla ylläpidettävien palveluiden turvallisuutta.

Myös tiedostopalvelut kokevat merkittäviä parannuksia. Tiedostopalveluita koventamaan on tuotu SMB over QUIC -tekniikka, jolla voidaan tietoturvallisesti jakaa SMB-tiedostojakoja QUIC protokollalla esimerkiksi Internetin yli. Azure-pilvessä tätä teknologiaa on jo hetken voinut hyödyntää, mutta nyt nämä samaiset protokollat ovat käytettävissä myös omasta laitetilasta käsin – uuden käyttöjärjestelmän tukemana tietenkin!

Integroituminen pilveen

Se missä palvelimia on aiemmin pitänyt liittää pilveen käsin, nyt pilvestä tulee de facto. Asensin Windows Server 2025 testiversion aiemmin tänä vuonna ja sain ilokseni huomata, että ensimmäinen kysymys asennuksen jälkeen on ”Haluatko liittää palvelimen pilveen?”. Kyllä haluan. Sillä irti kaikesta vanhasta hallinta- ja päivitysmekaniikasta, haluan hallita ja ylläpitää palvelimiani pilvestä käsin. Azure Arc -integraatio on nyt siis läsnä vakiona, kunhan kirjaat omalla Azuren admin-tililläsi Wizardin läpi ja päätät mihin resurssiryhmään Azure Arc -objekti sijoitetaan!

Yksi odotetuimpia pilvi-integraation mahdollisuuksista on kuitenkin Hot patching. Tästä puhuttiin Azuren puolella jo Windows Server 2022 käyttöjärjestelmän osalta ja kyllä, sen tuki on ehkä ollut osin vaillinainen. Mutta nyt, saadessamme hot patching -ominaisuudet myös omaan laitetilaan, pääsemmekö pian siihen, että palvelimien päivityksiä voidaan vihdoin ajaa lennossa, käynnistelemättä palvelimia liian usein turhaan uudelleen? Tässä on mielestäni odotettu toiminnallisuus liiketoimintakriittisille palvelimille, jota ei voi liikaa hehkuttaa.

Suorituskykyä ja skaalautuvuutta

Myös Hyper-V ja AI-tuki saavat parannusta. Uudella käyttöjärjestelmällä on nyt sisäänrakennettu tuki GPU-partitioinnille ja käyttöjärjestelmällä on kyky käsitellä suuria tietomääriä hajautetuissa ympäristöissä. Tämä tekee uudesta palvelinkäyttöjärjestelmästä ja sen tarjoamasta alustasta ihanteellisen etenkin tekoäly- ja koneoppimissovelluksille, mutta myös perinteisille työkuormille korkean käytettävyyden mahdollistajana.

Ja jos mietitään palvelinkäyttöjärjestelmää paikallisen laitetilan reunapalvelimena, johon sitä todennäköisesti Azure Stack HCI -ratkaisuna tulevaisuuden virtualisoinnin mahdollistajana sijoitetaan, nopea levytilan käyttö voi tulla kyseeseen. Ja mikäs olisi sen parempi lupaus vanhaan Windows Server 2022 palvelinkäyttöjärjestelmään verrattuna, kuin luvata jopa 60% parempi IOPS-suorituskyky NVMe-tallennuksessa. Ja koska myös Storage Spaces Direct -teknologiat ovat saaneet huomattavaa kehitystä, uusi käyttöjärjestelmä voikin näytellä merkittävää roolia paikallisten pienempien virtualisointiratkaisujen käyttöjärjestelmänä – eikä vähiten VMware -teknologioiden kohonneiden lisensointikustannusten takia.

Loppusanat

Tietohallinnot tarvitsevat palvelimia tarvitaan jatkossakin liiketoiminnan eri tarpeisiin. Parantuvat pilvi-integraatiot ja virtualisoinnin kehitys ohjaavat meitä ammattilaisia tässä vahvasti uudelle polulle. Palvelinkäyttöjärjestelmät ovat nykypäivänä jo julkaisupäivinään huomattavan valmiita ja vakaita, pitkälle testattuja ja koeponnistettuja kokonaisuuksia uusine toiminnallisuuksineen. Jos pohdit siis paikallisen palvelinympäristösi uudistamista nyt, on syytä vahvasti harkita suoraa hyppäystä uudelle Windows Server 2025 käyttöjärjestelmälle. Jos kallistuneet virtualisointikustannukset ajavat sinua uudistuksiin, uusi käyttöjärjestelmä tuo mahdollisuuksia, joita itse hyödyntäisin sen enempiä kyselemättä.

Oletko muuten huomannut, että jos aiemmassa käyttöjärjestelmäversiossa ei ollut enää suoraa päivityspolkua vanhasta Windows Server 2012 R2 käyttöjärjestelmästä, niin nyt tähän uuteen päivityspolku on jälleen tuotu takaisin? Tämä ihan, jotta Microsoft voi helpottaa siirtymää niistä jo vanhentuneista käyttöjärjestelmistä kohti näitä uusia! Ota siis uusi Windows Server 2025 lämmöllä heti testiin ja tutustu sen ominaisuuksiin! Mitkä sinun mielestäsi ovat sen tärkeimmät parannukset?

Azure pilven asiantuntijana haluamme varmistaa myös palvelinympäristösi toimivuuden. Asiantuntijoidemme tukemana saat parhaat hyödyt myös pilven osalta ja liiketoimintaasi tukevat palvelut arvoisensa kodin!

Hae sivuilta: