Julkipilven palveluihin tutustuminen on osalle meistä vanhan liiton IT asiantuntijoista ison kynnyksen takana. Olemme omassa työhistoriassamme tottuneet siihen, että meillä on ihan fyysistä rautaa räkissä, jota halailla. Osalle meistä on tärkeää tieto, missä oman organisaation data sijaitsee. Julkipilvi saattaa myös tuntua vaikealta, on opittava ja sisäistettävä paljon uutta. Mistä siis lähteä liikkeelle?
Liiketoiminta tarvitsee joustavuutta
Emme voi pois sulkea sitä, että julkipilven palveluiden ketteryys kiehtoo meitä. Liiketoiminnan näkökulmasta palveluiden pystytyksen helppous ja nopeus on nykypäivänä tärkeää. Toisaalta liiketoiminnan tarpeet voivat muuttua yhtä nopeasti – vanhoista resursseista voi olla järkevää hankkiutua eroon nopeasti, jolloin kustannuksista perinteisessä ympäristössä saattaisi tulla taakka. Azure julkipilven palveluihin on syytä nykypäivänä vähintäänkin tutustua, tietää sen mahdollisuudet. Eikä kaikkea toki kannata tai edes voi viedä julkipilveen. Julkipilven avulla voimme kuitenkin tehostaa asioita. Ja mikä olisikaan helpoin tapa alkaa tutustumaan Azure-pilveen, kuin sen perinteisen oman palvelinympäristön osalta, tehostaen sen ylläpitoa ja säästäen omaa työaikaa, jolloin meille IT-asiantuntijoille jää enemmän aikaa palvella liiketoimintaa.
Oman työajan ja resurssien säästöä
Useissa organisaatioissa palvelinympäristöstä huolehditaan vielä käsin. Ei ole mitenkään tavatonta kuulla, miten IT-asiantuntijat tapaavat huolehtia esimerkiksi päivityksistä eri palvelimilla kerran kuukaudessa – tai harvemmin, jos muistavat. Omassa palvelinkokoonpanossa saattaa vielä pyöriä WSUS-palvelin palvelimia, ellei jopa työasemiakin varten. Julkipilvi on alkanut kuitenkin jo muuttaa maisemaa. Microsoftin Intune -palvelut muuttivat jo työasemakenttää vuosia sitten ja myös palvelimet ovat saaneet Azure pilven puolelle hybridejä hallintamahdollisuuksia. Kyse on lähinnä siitä, että tietoisuus ei ole vielä tavoittanut kaikkia. Palvelimien hallinnan keskittäminen Azure Arc -teknologialla omaan Azure-pilveen mahdollistaa keskitettyä hallintaa ja automaatiota. Azuren Update Manager -palvelut ja sen raportointi saattaisivat säästää IT-asiantuntijoilta useita tunteja kuukausittain, jos ne otettaisiin käyttöön. Vapauttaa meidän IT-asiantuntijoiden kallisarvoista aikaamme ja myös oman palvelinympäristön SCCM- ja WSUS-palvelimille kuuluneita resursseja muuhun järkevämpään käyttöön. Mitäs jos lähtisit tutustumaan?
Työstämään omaa Azure hallintamallia?
Azure hallintamallista (Azure Governance Model) puhutaan usein tärkeänä osana Azuren julkipilven palveluiden käyttöönottoa. Ja sitä se käytännön tasolla onkin. On hyvä suunnitella, miten julkipilven puolella yhdessä eri toimijoiden kesken toimitaan ja miten siellä olevia resursseja hallitaan. Yhtä kaikki, kun alat ottamaan oman perinteisen ympäristösi palvelimia Azure-pilven puolelle hallintaan, tätä hallintaa on syytä dokumentoida. Samalla tutustut Azure-pilven eri palveluihin ja sen mahdollistamiin tapoihin hallita ja ylläpitää eri resursseja – Azuressa ja sen ulkopuolella hybridisti. Tämä voi mielestäni olla hyvä tapa tutustuta Azure julkipilveen, kuten meidän Anna viime kuun blogissaan viittasi. Tutustua sen palveluihin ja ennen kaikkea oppia uutta. Samalla tehden asiat huolellisesti.
Eri organisaatioiden tietohallintojen ’consigliere’ eli luotetun neuvonantajan palveluita tarjoavana talona, meidän tehtävämme on tarjota puitteet ja tutustuminen Azure pilveen helposti ja turvallisesti. Samalla tuomme omaa osaamistamme tietohallinnollesi. Julkisella pilvellä saavutetut hyödyt näkyvät usein säästöinä arjen työajassa ja muissa resursseissa.