ABOVEIT

Verkkoratkaisut ympäristön ehdoilla

Eli kuinka pilvihallittavat Cisco Meraki verkkoratkaisut valikoituivat Above IT:n työkalupakkiin?

Pilvihallittavat verkkoteknologiat ovat IT-infrastruktuurin ykkösvalinta nykypäivän pilveistyvään yritysmaailmaan. Toimivat verkkoratkaisut ovat tänä päivänä elintärkeä taustaresurssi yrityksen liiketoiminnalle. Kun päivittäisessä tietotyössä hyödynnetään enemmän ja enemmän SaaS-pilvipalveluita, kuten Microsoft365 – verkon tietoturvan ja saavutettavuuden merkitys korostuu. Above IT:lle Cisco Meraki -verkkoratkaisut olivat tietoinen valinta omaan työkalupakkiin otettavaksi, sillä verkkoteknologian määrittäminen ohjelmistotasolla (Software Defined Networking) on mahdollistava tekijä tehokkaaseen ja tietoturvalliseen pilvipalveluiden, kuten Azure-ympäristöjen saavutettavuuteen. Ympäristön ehdoilla.

Kestävät kiertotalouden mallit

IT-infrastruktuurin hankinnat ovat perinteisesti hyvin ympäristöä kuormittavia. Pakkausmateriaalit ja pakkauksissa pehmikkeinä käytettävät vaahtomateriaalit ovat energiajätettä, jotka muodostavat osaltaan ympäristöön myös mikromuoveja, muusta elektroniikkajätteestä puhumatta! Vanhojen laitteiden hävittäminen on nimittäin myös hankalaa- jo ihan tietoturvan takia, ja usein organisaatioiden tietohallinnolla jääkin kaappeihin ajan mittaan rautaa pölyyntymään.

Cisco on panostanut laitteiden kiertotalouteen ja pyrkinyt omalta osaltaan vähentämään myös pakkausmateriaaleista muodostuvien mikromuovien määrää. Cisco on sitoutunut merkittäviin vähennyksiin vaahtomateriaalien osalta, mikä on jo näkynyt uusien Meraki-laitteiden pakkausmateriaaleissa, joita olemme toimittaneet asiakkaille. Myös vanhojen laitteiden kierrätykseen on panostettu. Meille ympäristövastuullisuuteen erikoistuneille kumppaneille on mahdollistettu Takeback-ohjelma, jonka myötä asiakkaamme saavat alennuksia uusista laitteistaan, toimittaessaan vanhat minkä tahansa valmistajan käytöstä poistuvat laitteet Ciscolle kierrätykseen.

Ympäristön kannalta tehokasta tekemistä

Suurin ympäristön kannalta saatava hyöty on kuitenkin oma työmme ja tekemisemme, kun työskentelemme näiden pilvihallittavien verkkolaitteiden kanssa. Siinä missä perinteisiä verkkoympäristöjä ajellaan kehittämään tyypillisesti paikan päälle asiakkaille, pilvihallittavien verkkolaitteiden osalta kaikki työ käyttöönotosta lähtien tapahtuu pääosin pilvipalveluiden kautta. Työ on ennen kaikkea nopeampaa, säästää kuluja asiakkaalta, mutta säästää myös tehokkuudellaan ympäristöä. Tietoturvan hallintakin tehostuu, sillä mikäli laitteelle julkaistaisiin esimerkiksi kiireellinen tietoturvapäivitys, päivityksen pystyisi asentamaan yhtä tehokkaasti pilvipalvelun kautta.

Pilvipalvelun muut hyödyt?

Kuten jo verkkoteknologian määrittämiseen ohjelmistotasolla johdannossa viittasin, pilvipalvelu ja sinne verkkolaitteilta saatava data on tehnyt myös verkon hyödyntämisestä enemmän ohjelmistopainotteista. Pilvipalvelun API-rajapinnat mahdollistavat datan hyödyntämisen ja tarjolla on markkinapaikka, johon ulkoiset ohjelmistotalot voivat kehittää tarjolle verkosta saatavaa dataa hyödyntäviä sovelluksia. Hyviä esimerkkejä näin hybridikaudella tällaisesta kolmannen osapuolen sovelluksesta voisi olla työtilojen käytön tehokkuutta seuraava sovellus, johon voidaan saada dataa esimerkiksi Meraki-kameroilta, jotka tunnistavat ihmisiä videokuvasta; Meraki-sensoreilta, jotka tunnistavat ilmanlaatua tai seuraavat energian käyttöä; tai esimerkiksi langattomilta Meraki-tukiasemilta, jotka pystyvät seuraamaan Bluetoothilla varustettuja samassa ympäristössä liikkuvia mobiililaitteita. Voitaisiinko tilojen käyttöä tehostaa tai optimoida, jos meillä olisi dataa käytettävissä siihen liittyen? Ja voitaisiinko dataan pohjautuen kehittää automaatioita, joilla organisaation toimitilojen energiankäyttöä voitaisiin järkevöittää?

Tulevaisuuden näkymät

Seuratessani markkinaa, olen havainnut miten myös muut valmistajat ovat heränneet pilvipalveluiden hyödyntämiseen verkkoratkaisujensa hallinnassa. Tämä itsessään on mielestäni mahtava asia, koska se järkevöittää meidän ammattilaisten työtä! Meraki-pilvipalvelun etu on olla tässä edelläkävijä. Pilvihallittavien teknologioiden kokonaisuus Merakilla on jo niin laaja, että se kattaa lähes kaikki eri organisaatioiden tarpeet. Merakin pilvihallinta on jo itsessään niin kehittynyt, että se intuitiivisuudessaan ja käyttäjäystävällisyydessään syrjäyttää muut.

Myös Ciscon sitoutumista ympäristöstä huolehtimiseen on kiva seurata. Vuoteen 2025 mennessä pyritään siihen, että 100% kaikista Ciscon uusista myytävistä laitteista noudattavat pakkaukselta ja laitteiltaan kiertotalouden malleja. Koko tuotantoketjun kasvihuonepäästöjä pyritään vähentämään 30% vuoteen 2030 mennessä. Ja kaikkien kasvihuonepäästöjen osalta neutraaliuteen (Net Zero) pyritään vuoteen 2040 mennessä. Tässä kehityksessä on mukava olla mukana ja sitoutua itsekin omalla tekemisellä parempaan huomiseen. Ja kun tähän kaikkeen yhdistetään entistä järkevämmän työn tekemisen kautta saatavat säästöt, pilvihallittavien Cisco Meraki -verkkojen hyödyt myös ympäristö mielessä alkavat olla kiistattomat.

Järjestimme 16.5.2024 tähän samaiseen aihealueeseen liittyen webinaarin! Jos aihe kiinnostaa, vilkaise tallenne tästä linkistä!

Ympäristövastuullisuuteen erikoistuneena Cisco kumppanina olemme mukana huolehtimassa, että verkkoympäristösi koko elinkaari aina käyttöönotosta kierrätykseen sujuu mutkattomasti. Jos haluat kuulla lisää, niin varaa meiltä tapaaminen!